Browar Zdrojowy”Aleksandrówka”

Browar Zdrojowy “Aleksandrówka” to plan na przyszłość ale już teraz zapraszamy na piwo, które warzone jest według receptur, które szlifowaliśmy w domowych warunkach, a teraz możemy podzielić się nimi z Wami.

Zdrojowy “Aleksander” to lager w stylu pils, czyli piwo, które fermentuje w niskiej temperaturze i charakteryzuje się dobrze wyczuwalną goryczką i aromatami cytrusowymi. Barwę ma słomkową, jasną, jest orzeźwiające i da się wyczuć nutę cytrusów. Optymalna temperatura fermentacji to 8-12 st. C, dlatego dawniej warzono je tylko w miesiącach zimowych, bo nie było możliwości utrzymania takich temperatur poza zimą.

Zdrojowy “Aleksander”.

Zdrojowa “Maria”

Nazwa piwa to też nazwa dawnego pensjonatu, który sąsiadował z “Aleksandrówką” od południa. Dzisiaj już go nie ma, ale chcieliśmy zachować pamięć po nim, dlatego tak nazwaliśmy nasze piwo.

“Maria” to piwo marcowe, lager, ale bardziej słodowy i aromatyczny od “Aleksandra”. Ciemniejsza barwa, którą zawdzięcza słodowi monachijskiemu i mniejsza goryczka sprawia, że bardzo chętnie sięgają po nią kobiety. Piwo marcowe jest głównym piwem serwowanym podczas święta Oktoberfestw Monachium.

Zdrojowa “Maria”.

Zdrojowa “Aleksandra” to ciemne piwo w stylu dunkel. Aromatyczne, z wyczuwalnym aromatem kawy i karmelu. Średnia goryczka i złożona słodowość , w której da się wyczuć nuty chleba i karmelu sprawiają, że niemal każdy, kto spróbuję tego piwa będzie zachwycony.

Zdrojowa “Aleksandra”.
“Aleksander, “Maria” i “Aleksandra”.

Dodaj komentarz