Zapraszamy na happy weekend!

Tak powiedzieli by Anglicy, a u nas bardziej pasowało by щасливі вихідні.
Jak ciężko przetłumaczyć taki zwrot na polski język. I żeby jeszcze ładnie to brzmiało.
My jednak spróbujemy.

Zapraszamy na szczęśliwy koniec tygodnia!
Od soboty do niedzieli tylko u nas Tyskie lane za 4,5 zł, piwa Zdrojowe po 10 zł a drink
Kuba za 9 zł.
Na miejscu inne promocje!

No i finał o 21:00!

Oczywiście zapraszamy na domowe jedzenie, sery, wędliny i inne przysmaki.

Do piwa będą proziaki (takie wschodnie czipsy z różnymi sosami) i inne nietypowe przekąski!

Trzy piwa Zdrojowe do wyboru!

Zapraszamy na Zdrojowe piwo, warzone według autorskiej receptury. Mamy do wyboru trzy rodzaje: pils, marcowe i dunkel. Aleksander, Aleksandra i Maria.

Horyniecka trójca, Aleksander, Aleksandra i Maria.


Jasny Zdrojowy “Aleksander” to lekkie, orzeźwiający lager w stylu pils, idealny na upały.

Zdrojowy “Aleksander”

Nieco ciemniejsza”Maria” to przedstawicielka piwa marcowego. Przed erą lodówek tylko do końca marca panowały warunki takie, aby można fermentować piwo tego typu, czyli marcowe. Potem było już za ciepło i dolna fermentacja piwa nie była możliwa.
Barwę i złożony charakter zawdzięcza słodom monachijskim. Idealne dla pań, które nie przepadają za goryczką chmielu.

Zdrojowa “Maria”

Zdrojowa “Aleksandra” to ciemny lager w stylu dunkel. Zdecydowana w smaku, bardziej słodki niż “Maria” z wyczuwalnymi nutami ciemnego chleba i karmelu.

Zdrojowa “Aleksandra”

Nasze piwa można spróbować na miejscu lub możemy zabutelkować je na wynos.

Zapraszamy od 13:00 do 21:00!

Otwarcie już tuż, tuż…

Niedługo zaczniemy dzielić się z wami naszymi pomysłami na kresowe jedzenie.
Już 19 czerwca 2021 r. o godzinie 20:00 otworzymy nowy rozdział w historii Horyńca-Zdroju i dawna Restauracja “Zdrojowa” zacznie nowe życie jako Browar Zdrojowy “Aleksandrówka”. W historii Horyńca-Zdroju można znaleźć wzmianki, że pod koniec XIX w. w Horyńcu funkcjonował browar.
Ożywiamy historię i zapraszamy na horynieckie piwo!

Na kolacji w dniu otwarcia będziemy serwować specjały kresowej kuchni. Zaczniemy od poczekajki, proziaka, do wyboru z masłem, smalcem, ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym.
Na przystawkę podamy zupę piwną z grzankami ziołowymi a danie główne to pieczone mięso z kaszą gryczaną na skwarkach lub ziemniakami i surówkami.
Do tego tradycyjne wędliny, domowy chleb, sałatki różnej maści i inne specjały. Będzie też coś na słodko a do tego horynieckie piwo, do wyboru “Aleksander” lub “Aleksandra”. W cenie kolacji wliczone jest jedno horynieckie piwo. Kolejne będzie można zamówić w promocyjnej cenie u kelnera.

Menu dla 1 osoby to 50 zł. Menu dla dzieci 25 zł. Obowiązuje rezerwacja miejsc.
Numer telefonu do rezerwacji i kontaktu:
+48 783688021

Liczba miejsc jest ograniczona!

Serdecznie zapraszamy!

Nowy numer do kontaktu!

Jeżeli chcecie zarezerwować stolik w naszej restauracji lub miejsce noclegowe podajemy aktualny nr telefonu: +48 783688021.
Adres e-mail pozostaje bez zmian: aleksandrowka@aleksandrowka.com.pl

Zapraszamy na otwarcie!

Już 19 czerwca 2021 r. będzie można spróbować pierwszego w historii Horyńca-Zdroju piwa, warzonego według horynieckiej, autorskiej receptury, od początku do końca opracowanej i przetestowanej w Horyńcu-Zdroju.
Piwo będzie dostępne w dwóch odmianach, męski Zdrojowy “Aleksander” i bardziej zmysłowa “Aleksandra”. Świeże, zimne, prosto z beczki!
Do tego specjalne menu, którym postaramy się nieco przybliżyć wszystkim gościom kresowe, roztoczańskie smaki.

Jeżeli masz duszę artysty zapraszamy do konkursu na logo Browaru Zdrojowego “Aleksandrówka”, które stanie się znakiem rozpoznawczym Browaru.
Zasady są proste:
– zaprojektuj logo Browaru w dowolnej technice,
– prześlij plik w dowolnym formacie (jpg, png, pdf) jako załącznik wiadomości na adres aleksandrowka@aleksandrowka.com.pl
– wiadomości koniecznie napisz, że zgadzasz się na publikację swojego projektu i w przypadku wygrania konkursu przekażesz wszelkie prawa do dysponowania twoją pracą właścicielowi Browaru.

Nagrodą główną w konkursie będzie weekendowy pobyt dla dwóch osób w Hotelu Browaru Zdrojowego “Aleksandrówka” z pełnym wyżywieniem.
Wyróżnimy też dwie prace, które otrzymają nagrodę niespodziankę.
Wszystkie prace, których autorzy zgodzą się na publikację pokażemy na naszej stronie i profilu FB.

Prace przyjmujemy do 18 czerwca 2021r. a zwycięzców ogłosimy podczas kolacji 19 czerwca 2021r.

Serdecznie zapraszamy do konkursu!

Zdrojowy “Rysiek”, czyli RIS po naszemu!

Ruszamy!

Prawie rok minął od ostatniego wpisu. Ciężki rok w łańcuchach pandemii. Rok niepewności, strachu i zamkniętych lokali gastronomicznych i hotelowych.

Nam nie udało się nawet wystartować, więc trochę łatwiej było nam przetrwać ten trudny okres, ale nie porzuciliśmy marzeń o restauracji w murach dawnej Aleksandrówki.

Zapraszamy wszystkich na uroczyste otwarcie Browaru Zdrojowego “Aleksandrówka” 19 czerwca 2021 r. Będzie Piwo Zdrojowe i pyszne, tradycyjne ( i nie tylko) jedzenie. Już wkrótce ruszy rezerwacja miejsc przy stolikach, także miejsc noclegowych. Na początek telefoniczna a w niedalekiej przyszłości za pośrednictwem internetu.

Dereń.

Dereń jadalny to duży krzew lub małe drzewo o owalnej, luźnej koronie. Rośnie długo zanim, wyda pierwsze owoce. Osiąga od 3 do 8 m wysokości, może dożyć 100 lat. Owoce są owalne, troch podobne do wydłużonej wiśni lub czereśni i maję niepowtarzalny smak. Smakują dereniem.
Drzemy i soki są przepyszne, a nalewka z derenia to do tej pory moja ulubiona, nie piłem jeszcze niczego lepszego!

Mamy obecnie posadzone około 60 drzewek derenia, które już w przyszłym roku powinny dać pierwsze owoce. Dostępne będą wtedy produkty z derenia, na które już dzisiaj serdecznie zapraszamy!

Dereń jadalny.
Dereń w promieniach zachodzącego słońca.
Plantacja w słońcu.
Zachód.

Walka trwa, a my gotujemy!

Piwo też się warzy, ostatnie próby RIS’a, a konktrtnie HRIS’a, czyli Horynieckiego Russian Imperial Stout’a wypadły baaaardzo pozytywnie. Ciemny, ciężki i pyszny. A do tego golonka na grubo ciachanej kapuście, pieczona w piecu w towarzystwie żeberek.

Już nie możemy się doczekać, kiedy będziemy mogli Was zaprosić na te pyszności!

HRIS, Horyniecki Russian Imperial Stout.
Golonka pieczona na kapuście.
Golonka, żeberka, młoda kapusta i ziemniaki…
Przed pieczeniem.
Przed wypiciem…