Pierogi.
Kto z nas ich nie lubi? Śmiem twierdzić, że niewielu. Kochają je dzieci i dorośli. Podstawowe wersja na Kresach, to pierogi ruskie. Ziemniaki, twaróg, cebule, sól i pieprz. Pycha! Według przekazów historycznych …
Kto z nas ich nie lubi? Śmiem twierdzić, że niewielu. Kochają je dzieci i dorośli. Podstawowe wersja na Kresach, to pierogi ruskie. Ziemniaki, twaróg, cebule, sól i pieprz. Pycha! Według przekazów historycznych …
Uwielbiał ją mój ojciec i przy każdej okazji smażył na smalcu na kuchni opalanej drewnem. Jadło się ją zwykle z kwaśną śmietaną lub kwaśnym mlekiem, tylko lekko posoloną.Wersja z jajkiem to wspaniały …
Pieczemy je od lat w domu. Smak nie do podrobienia.
Wywodzą się w linii prostej od kresowych proziaków, czyli placków z mąki, maślanki i sody pieczonych na blasze bez tłuszczu.Pierogi w naszej wersji, to wynik ewolucji, jaką proziaki przeszły w naszej rodzinie …
Jeśli uprawiasz warzywa i owoce, zbierasz grzyby, produkujesz miód (oczywiście w porozumieniu z pszczołami) lub hodujesz zwierzęta zapraszamy do współpracy!Ponieważ chcemy oprzeć naszą kuchnię na lokalnych produktach proponujemy odbiór waszych produktów i …
Dzisiaj proponujemy tradycyjne, kresowe na wskroś placki ziemniaczane z marchewką, muśnięte północnym czarem – łososiem. Odrobina świeżości w postaci twarogu ze śmietaną posypanego szczypiorkiem podkreślają regionalny smak.